Tuesday, December 1, 2015

#Shenzhen #Guangzhou #HongKong

Hello
as promised dekat 
Facebook & Twitter
so
here we go my full itinerary
journey to 
Shenzhen
Guangzhou
Hongkong

For the ticket flight
 KUL - SZX
beli masa offer so tak berapa ingat harga
±RM600++
__________________________________________
Day 1

Check in hotel
Shenzhen Muslim Hotel
(±RM100+)
located at Hubei Lu
Kalau naik MTR naik line 2 (yellow) stop dekat Hubei station
kalau dari airport I prefer naik 'ulat'
mintak nego sampai dapat below 200¥ 
kalau naik teksi pon tak berapa mahal

Louhu Port
tempat shopping!!
so expenses ikut korang laa.
tips: kalau beli barang kat situ nego sampai serendah2 nya korang boleh dapat.
contohnya, beli handbag die bukak harga 750¥ 
nego sampai 300¥ .
kalau x kasi just walkout dari kedai kompem dorang kasinya.
__________________________________________

Day 2

Window of the world
paling di suggest sangat2 kepada pelawat shenzhen.
180¥  
a fantastic replica park situated at the Overseas Chinese Town.

petang pulak Ai pergi 

Shenzhen North Railway Station
sebab hari ketiga plan nak ke Guangzhou and merasa naik speed train
day2 lps settle and puas hati ke WOTW ai pergi beli tiket speed train ke GuangZhou

75¥ for second class
__________________________________________

Day 3

bertolak ke GuangZhou dari Shenzhen

Check in Hotel
East Asia Hotel
RM120/night
kenapa hotel ni menjadi pilihan?
sebab ia berdekatan dgn MTR dan dkt dgn macam2 center of attraction
dari station ketapi naik MTR ke Yide Lu.
jalan kaki 3 minit dah sampai memang alamat heizu square/ Beijing Lu tapi die dkt dgn Yide Lu

Haizu Square
Ai pergi Onelink Plaza
and jalan2 dekat luar2 mall tu. banyak jualan jugak
Gift and toys wholesale market mall
best pergi sini banyak barang.
sini pon kne pandai tawar. tp nama pon wholesale kan.. beli banyak baru die kasi murah2.

Beijing Lu / Road
bascally Lu means Road
shopping attraction.
but the goods there are quite expensive.

Canton Tower
sesuai pergi malam.
sebab kat situ lah malam2 lawa
dengan lampu die..
__________________________________________

Day 4

Sa'ad bin Abi Waqqas Mosque
derkat situ ada makam saad abi waqqas dekat situ tenang je.
suasana tenang keliling masjid tu.
kebetulan hari tu adalah 1st day winter.
duduk kat masjid tunggu zohor.
Metro: Line 2 to Yuexiu Park Station. 


Zhan Xi Lu
situ wholesales punya tempat jugak.
lagi2 jam..
wooooooooooooo
semua jenis jam ada..
should try.
subway to GZ railway station, and take the Exit E.

bertolak pulang ke ShenZhen
ticket price 79¥
__________________________________________

Day 5

Hong Kong
One day trip

dari Hubei naik MTR ke Louhu
ke Louhu Port tros ke border 
Shenzhen-Hongkong
 BTW if you guys want to go to HongKong, make sure your Visa is 2 entries visa or multiple entries
Visa.
nanti xpasal2 xleh return ke China.
so
sebelum nk sampai ke Imigresen tu
nampak ada amoi2 jual tiket metro Hongkong.
ok Strongly Suggest kat korang beli daily metro ticket worth of 70¥

sebab dekat HK metro ticket mahal ya ampun.
and with that daily ticket korang boleh kemana2 je.


Art Museum
ok bukan pergi museum, tp blakang museum tu ada statue bruce lee. and few more statue and die mngadap pulau Hongkong. the view is so nice.
and dekat dengan Kowloon
ada SOGO, and byk makanan muslim
*MAHAL*
metro: dari border ke Hung Nom(blue)

KowLoon Mosque
ok sebab ai dah travel ke guangzhou which is more than 2 marhalah
so boleh lagi jama'
selesai tunai solat.
jgn terkejut kenapa ramai org indonesia dkt are situ.
base on my conversation with them, dorang kata there is about 2.9milions rakyat indonesia dekat HK.
location: depan art museum jalan 3min dah sampai


DisneyLand
entry masok quite mahal 
so kau bergambar je laa dkt depan2 tu.
and most interesting nya train dari sunny bay -  disneyland resort LAWA n COMEL sangat.
HKD$539 (weekday)

Mong Kok
Ladies Market..
sini suasana memang 'HK' sangat2.
barang murah!
Shopping Hub
metro: turun dekat Mong Kok


P/S: kalau tak beli daily metro ticket, kau nk beli ticket metro kat HK Sangat MAHAL
__________________________________________

Day 6

Check Out
but all the luggage keep dekat hotel sbb flight malam.
siang tu nak jalan lagi.

Huaqiang Road
ok ini shopping center utk barang electronic.
BEST!
boleh dapat any kind of electronic stuff dekat sini.

P/S: power bank nk beli hati2, Amp terlalu besar kene rampas, x ori kene rampas, lighter kene rampas.


Bo'an Airport
naik teksi dari Hubei 
150¥
Include dengan toll skali. 
better pergi 4 jam awal takut jem
__________________________________________


Budget Cost:

Makan:
 ai xboleh nk bagi exactly nilai nya sebab ai seorang yang sngt suka try makanan tempat org and budget kat situ dah banyak.
btw tips makan kat sana, kalau boleh makan di restoran muslim memang owner die Chinese origin dari China. kalau makan restoran org lebanon ke arab ke melayu ke,
memang mahal ya ampun.

Transport:

MRT/MTR/Metro:
(China)
80¥ dah banyak sebab mahal pon.
paling kuat 6¥ dari Hubei-SZ north Station
(Hong Kong)
70¥ beli dekat Louhu Port.

Speed Train/Bullet Train:
2nd Class
SZ-GZ
75¥
GZ-SZ
75¥

Teksi/Ulat:
Bo'an Airport-Hubei
150¥

Hubei-Bo'an Airport
150¥

Hotel:
Ai memang dah book dari Malaysia dekat Agoda.
(dah mention dalam iti atas)


__________________________________________

TIPs Toilet:

ai memang dari KL dah beli tisu basah so bawak je laaa tisu basah dalam beg.
beli laa air mineral and simpan botol tu elok2.
(kalau rasa geli mngelap je botol ni sngt membantu)
stay dekat hotel kompem die bagi tisu rolls kan?
so bawak jugak dlm beg.
kalau korang minum air and ada cawan plastik, keep that one too kalau nak.
toilet memang tak ada paip don't worry so berintinja' je laaa
hahahhahahaha


video


GuangZhou MTR Map System
Hong Kong MTR Map System

Shenzhen MTR Map System







post signature